STUDIU. Prima terapie genică care are eficacitate susținută la pacienții cu sindromul Crigler-Najjar

  • Biotehnologie



Primele rezultate din studiile clinice care indică eficacitatea susținută a unei terapii genice adresate pacienților cu sindromul Crigler-Najjar au fost publicate în New England Journal of Medicine. O singură doză a scăzut nivelul bilirubinei sub pragul de toxicitate. Doar administrarea dozei maxime a permis întreruperea fototerapiei timp de minim 18 luni.

Sindromul Crigler-Najjar este o boală metabolică a ficatului, rară și ereditară, cu transmitere autozomal recesivă. La acești pacienți, activitatea enzimei UGT1A1 (UDP-glucuronoziltransferaza 1-1) este redusă sau absentă. Enzima este implicată în glucuronidarea bilirubinei neconjugate la nivel hepatic. Astfel, tabloul clinic este consecința creșterii nivelului de bilirubină neconjugată din sânge.

abonare

În absența intervențiilor terapeutice prompte, hiperbilirubinemia poate determina leziuni neurologice severe, inclusiv fatale. În prezent, singurele opțiuni terapeutice sunt fototerapia timp de 12 ore pe zi sau transplantul hepatic.

Terapia genică GNT0003 pentru sindromul Crigler-Najjar, dezvoltată de Généthon, utilizează un vector de tip AAV8 (adeno-associated virus serotype 8), în care este cuprinsă o copie a genei UGT1A1. Noile rezultate demonstrează că această metodă permite obținerea expresiei genice pentru enzima UGT1A1.

Studiul clinic a debutat în 2017, incluzând patru centre din Franța, Italia și Olanda. Terapia genică a fost administrată unui grup de 5 femei cu vârste de la 21 la 30 de ani. Studiul clinic de fază I/II a confirmat siguranța și tolerabilitatea terapiei genice, nefiind raportate reacții adverse severe. Au fost înregistrate cazuri de modificări ale enzimelor hepatice și de cefalee, care au putut fi tratate și rezolvate.

Următoarele etape ale studiului presupun înrolarea unui număr mai mare de pacienți cu sindrom Crigler-Najjar, inclusiv copii în vârstă de minim 10 ani. Ținta studiului clinic de fază I/II este reprezentată de investigarea terapiei genice GNT0003 la 17 pacienți cu forme severe ale sindromului Crigler-Najjar.

Citește și: